Com ha canviat?


Els primers indicis de vida a la zona de Tordera són dels ibers, persones que treballaven l’agricultura i la ramaderia i feien servir l’explotació del mineral per a fer metall.

Però el primer document que ens mostra que tenim constància de l’existència d’aquest poble es va trobar entre els anys 898 i 917. En aquests indica que Tordera estava sota el domini del Comte de Girona i que a partir del segle XI va ser comandada per un batlle. Pel que fa al seu castell, no se’n té constància de quan va ser construït ni per a què, però se’n parla. Pensen que podria haver estat construit com a defensa.

Campanar de l'Església
Pel que fa l’església de Tordera, l’església de Sant Esteve construïda l’any 977, és una de les construccions més importants i que més representa el poble. Podem veure que la part més baixa de l’església està construïda amb l’estil preromànic, la part mitja d’estil romànic, i la més alta d’estil gòtic. 

Es diu que Pere Porter (Pere Botero), el protagonista de la llegenda que hem explicat a la pàgina principal, va ser-hi batejat l’any 1553. Així doncs, Sant Esteve era el patró del poble, però l’any 1700 el patró del poble va passar a ésser Sant Bartomeu perquè es creia que les collites augmentarien i serien més favorables. És per això, que la festa major de Tordera se celebra el 24 d’agost, el dia de Sant Bartomeu.

Una de les torres que hi ha a Tordera es troba a la masia de Can Toni. Aquesta torre es va construir pels pagesos el segle XVI per defensar-se dels atacs dels pirates turcs. A més, Tordera també compte amb vuit antigues ermites: L’ermita de Sant Pere, Sant Vicenç, Sant Andreu, Sant Ponç, Sant Daniel, Sant Jaume, Sant Tou i la petita ermita de l’Erola. Actualment, aquesta torre és declarada bé cultural d'interès nacional. 

Antic pont de ferro

El 1897 es va construir l'emblemàtic pont de ferro que permetia creuar a peu el riu Tordera. Al cap de 92 dies, però, una riuada el va fer caure i el van haver de tornar a construir.

L'any 1952, però, es comença a construir el que més tard seria una important empresa per el municipi, la fàbrica Fibracolor. L'activitat, pròpia del sector tèxtil, es dedicava als tints, estampats i acabats. L'empresa fibracolor va oferir molts serveis als seus treballadors: casino, bar, una ermita, un centre escolar, residència… actualment no està en funcionament, però s’ha substituit per l’activitat econòmica dels centres logístics d’Inditex. 

L'any 1854, Tordera va rebre l’autorització del governador civil on es permetia que es realitzés un mercat setmanalment. Aquest mercat, que es realitza els diumenges, encara perdura i és una activitat econòmica molt important de Tordera. 

L'any 1859 es va inaugurar la via fèrria entre Arenys de Mar i Tordera i, posteriorment, dos anys més tard, es va ampliar la via fins a Maçanet-Massanes. 

L'any 1867 va néixer a Tordera l'escriptor i pintor modernista Prudenci Bertrana. En el seu honor, actualment hi trobem un parc situat davant el camp de futbol municipal on s’hi permet realitzar picnics i altres activitats a l’aire lliure. 

No és fins l’any 1895 quan l'ajuntament signa un conveni amb August Borràs Jalpí per fer arribar l'electricitat a Tordera. I l'any 1929, s'inaugura la nova xarxa d'aigua potable pel poble. 

Al llarg del segle XX, hi va haver vàries construccions relaciones amb les places del poble. Per exemple, es van construir la plaça de l’Ésglesia i el Mirador, la Plaça de les Cols, la Plaça de la Concòrdia i la Plaça Lluís Companys.

Si parlem de com ha evolucionat l’educació veiem que l’any el 1879 les Germanes Carmelites Vedruna comencen a educar les nenes. Aquest centre seria l’actual Col·legi Sant Josep Vedruna. El maig del 1936 s'inaugura l'Escola Pública Ignasi Iglesias, la qual actualment encara està en funcionament. I al 1959 es crea el centre escolar Fibracolor a iniciativa dels directius de l'empresa, que correspón a l’actual escola Brianxa. Actualment arribem fins a 7 centres educatius: els nombrats anteriorment, la Roureda, l'escola d'Hortsavinyà, Serra de Miralles i l'IES Lluís Companys. 

Veiem doncs com hem evolucionat i aquesta evolució l’hem volgut plasmar al nostre eslògan: “...de Pere Botero a Inditex” per tal de remarcar que a Tordera es va començar pel petit pegès treballant a l’agricultura i la ramaderia fins arribar als nostres dies on s’ha convertit en una gran indústria com és Inditex.


1 comentari:

  1. Hola noies!
    Primer de tot, us volíem comentar que ens ha agradat molt l’estètica del bloc i l’eslògan, aquest últim ens ha semblat molt original i sintètic.
    Pel que fa al contingut del bloc, ens ha agradat molt tant la informació que heu recollit, que ens sembla molt interessant, com la forma en què l’heu tramés, d’una manera senzilla i entenedora.
    En relació als objectius, hem de dir que ens ha sorprès gratament que hàgiu fet una diferència entre uns objectius més generals que són de grup i uns altres més específics que són els que perseguiu amb el vostre treball.
    Per últim, felicitar-vos per utilitzar vídeos per remarcar idees i fer una síntesi d’una manera més amena pel lector.
    Bona feina!

    ResponElimina